Koi Bacterie en virus-problemen

Bacterie en Virus problemen, Virkon-S

Er zijn inmiddels een 2-tal zeer ernstige virusziekten verschenen, die tot zeer ernstige verliezen bij koi kunnen leiden. Dit zijn “Koi Herpes Virus” (KHV) en “Spring Viraemia”, ziektes onder karperachtigen. Zoals met alle virusziekten is er nog geen specifieke behandeling mogelijk. Ondersteunende maatregelen in combinatie met biosecurity maatregelen, zoals wordt toegepast in de veeteelt, zorgen er echter voor dat het zich niet kan verspreiden. Dat is maximale wat kan worden bereikt.

KoiVirus

koibiosecurity-professor

Hiervan zijn vele eigenaren van Koi en handelaren zich veel meer bewust geworden. Er is een behoefte aan een vorm van Biosecurity omdat dit de enige manier is om hun vaak kostbare bezit te beschermen en te vrijwaren van deze problemen.

Voor de Biosecurity van Koi bezitters gelden precies dezelfde principes als bij visproducerende bedrijven. Echter, wel met de toegevoegde complicerende factor van het filtersysteem, dat een toevluchtsoord kan zijn of worden voor allerlei infectieuze ziektes. Deze biofilters zullen echter worden beschadigd of uitsterven als er ontsmettingsmiddelen op worden gebruikt.

Om de uitval van Koi te voorkomen en eventuele virusziektes te helpen verminderen, heeft House of Kata, aangepaste succesvolle Biosecurity programma’s ontwikkeld. Deze programma’s helpen de gezondheid en welzijn van Koi te verbeteren en worden zelfs in de commerciële viskwekerijen gebruikt.

Virusdrager en uitbraak

Verschillende virussen, waaronder ‘Herpes’ zijn ernstige bedreigingen voor Koi bezitters. Vele vissen zijn dragers zonder enige tekenen hiervan te tonen. Wanneer deze in contact gebracht worden met vatbare vissen, kunnen zij -vooral indien er sprake is van stress situaties, het virus in het water afscheiden, wat zal leiden tot besmettingen en zeer hoge mortaliteit. (vissterfte) Onafhankelijk is bewezen dat Virkon hoogst efficiënt is tegen significante visziektes/verwekkers.

Recent onderzoek

virkon-s-Aquatic

Onderzoek heeft aangetoond, dat indien Virkon-s Aquatic continue toegevoegd wordt aan het water van viskwekerijen, bij een dosering van 2 gram per 1.000 liter water, Virkon in het water afbreekt en een lage toxiciteit heeft. Deze dosering desinfecteert niet het water volledig, zoals geconcentreerde ontsmettingsmiddelen maar zuivert het en vermindert zo virusbeschikbaarheid voor besmetting.

Bacteriedruk

Het is dan ook beter te spreken van een vorm van water conditionering als van ontsmetting of desinfectie. Een erg belangrijke eigenschap voor de toepassing in koivijvers is dat Virkon het gehalte van pathogene bacteriën en sommige protozoön parasieten in het water sterk verminderd.(de bacteriële druk). Studies in de USA met Koi hebben aangetoond dat continue gebruik van Virkon in karperwater bij een dosering van maximaal 8 gram per 1.000 liter water geen schadelijk effect heeft op de gezondheid van de vissen. Virkon is hoogst effectief gebleken tegen Herpes en Rhabdo virussen.

Werkend zonder schade te maken

In tegenstelling tot “viskwekerijen”, wordt Koi gehouden in gesloten systemen met biologische filters waarin het water circuleert. Dit maakt het continue doseren met vers water erg moeilijk. Omdat de verschillende virussen, waaronder “Herpes” zo’n groot potentieel probleem is, heeft “DuPont Animal Health Solutions” in samenwerking met Biosecurity naar een oplossing gezocht. Er is een systeem ontwikkeld, dat onder normale omstandigheden een goede waterconditie zal geven aan de Koi eigenaar. Dit zonder dat de werking van de biologische filters ondoeltreffend te maken of dat de concentratie van Virkon stijgt tot toxische niveaus.

tabel-Virkon-groot

Krachtig goed Middel

Virkon-s Aquatic is hoofdzakelijk een krachtig complex geformuleerd virusdodend ontsmettingsmiddel voor het desinfecteren van aquatisch materiaal. Het wordt nu veel in Koi vijvers in Europa en Amerika effectief gebruikt om het water te zuiveren van verschillende virussen, waaronder ‘Herpes’ bij een dosering van maximaal 8 gram per 1.000 ltr water.

Omdat alle Koi filter- en vijversystemen en waterchemie overal verschillend zijn, kan dit document slechts op een adviserende basis worden uitgegeven. Het Zuiveren van het water van Koi vijvers met Virkon Aquatic De meeste Koivijvers zijn uitgerust met een waterpomp, een microbiologische filter en een UV lichtbron. Voor dosering dienen UV en/of Ozon apparatuur echter uitgeschakeld te worden.

En klaar is Kees

bacteriastove-koibiosecurity

Na dosering, zodra Virkon zich in het vijverwater heeft verspreid, kunnen UV en/of Ozon weer worden aangezet. Verzeker U ervan dat de circulatiepomp(en) daadwerkelijk in werking is/zijn, tijdens verspreiding van Virkon. Hoe Virkon werkt: Virkon Aquatic is een unieke gepatenteerde formulering gebaseerd op een complex oxiderend systeem waarin een aantal biocides gelijktijdig effectief zijn op de fysische (en chemische onderdelen van een ziekteverwekker.

De toevoeging van een surfactant vergroot de doordringbaarheid, de aanwezigheid van een buffer stabiliseert de lage PH en optimaliseert de desinfectie. Werkt bij organische vervuiling en is temperatuur ongevoelig.

bron: house of kata

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..

Sluit Menu
Close Panel