Costia-koi-parasiet

Costia -koi parasiet

Costia of Ichthyobodo Necator

costia parasiet koi

Deze parasiet word in de Vis Gezondheid , de sluipmoordenaar genoemd. Hij plant zich razendsnel voort en kan snel voor grote vissterfte zorgen.  Costia kan zich hechten aan de huid of de kieuwen van je koi. Ze zien er uit als minuscule komma’s. Costia is een externe parasiet die actief is bij temperaturen van 2°C tot wel 29°C. Het is een parasiet die kan overleven in het water en op een gastheer.

Costia onder de microscoop

costia-ziekte parasiet bij koi

Onder een microscoop ziet de Costia eruit als een boontje met 2 zweephartjes. Je moet wel min 100 x vergroten wil je hem zien, liefst nog groter. Bij een afstrijkje zie je vaak een bewegende bellenstroom. Lucht wat zich verplaatst naar een bepaalde richting. De kleine luchtbelletjes lijken op Costia, of eigenlijk net andersom.

Waar je op moet letten is dat soort belletjes dat tegen de stroom in gaat. Kom je die tegen dan moet je gaan vergroten en kijken of het inderdaad de Costia is. Als de Costia vrij rondzwemt ziet hij er simpelweg uit als een klein puntje en kan hij erg lastig te identificeren zijn omdat hij vlug beweegt en slechts enkele uren leeft.

Ziekte Symptomen:

● Doffe plekken op de huid als gevolg van verhoogde slijmproductie, daarna rode huid en wonden.

● Levenloos in het water hangen.

● Bleke kieuwen met dik slijm erop.

● Problemen met ademen.

● Massale vissterfte

In ernstige gevallen kunnen vissen stoppen met eten en zullen ze sterk vermageren. Het kan ook voorkomen dat je vissen moeite hebben met ademen en onregelmatige kieuwbewegingen vertonen terwijl ze op zuurstofrijke plekken in de vijver blijven hangen. Tenslotte zullen je koi mogelijk de irritatie proberen te verlichten door langs objecten in de vijver te wrijven waardoor nog meer schade en infecties kunnen ontstaan.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..

Sluit Menu
Close Panel