GH= de totale waterhardheid

Of in het Duits, zoals de oorsprong is, der gesamte hartheit. De GH is een optelsom van alle in water opgeloste zout (-ionen), bestaande uit Calcium en magnesium,Strontium, Barium, Beryllium en Radium. De laatste 4 komen weinig voor dus eigenlijk gaat het meer om Calcium en Magnesium. Deze twee mineralen bepalen de hardheid (gh) van water.

De eerder genoemde KH waarde zit dus ook in de GH waarde inberekend, ondanks dat het een eigen status heeft. Wat wil die GH nu precies zeggen? Of te wel wat kunnen we met het verhaal zacht of hard water?

In ons eigen huishouden maken onze vrouwen zich er wel druk over. Hard water zorgt voor kalkaanslag, slijtage van wasmachine en vaatwasser. En zacht water weer voor zachtere handen en een minimaal aan zeepverbruik. Niet echt belangrijk voor de vijver toch.

GH en Koi

Voor onze vijver is een GH waarde belangrijk als men met planten veel doet en voor vissen kan het invloed hebben in de groei van beenderen en tanden. Ook beïnvloed een hogere waarde aan GH het osmose proces van een vis. Deze hoeft minder hard te werken om lekker in evenwicht te blijven. Kortom de GH-waarde zal geen onmiddelijke dodelijke effecten kennen bij daling of stijging, maar is evengoed een waarde waar we belang bij kunnen hebben.

Voor de koihouders onder ons, word er ook gezegd dat de hardheid van water invloed kan hebben op de kleur van de koi. Zo zou hard water goed zijn voor de ontwikkeling van zwart (sumi ),en zacht water weer beter voor de hi, rood.
Om de GH onder controle te krijgen en te houden zijn er in de handel diverse middelen om deze te kunnen beïnvloeden.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..

Sluit Menu