koistress-koi ziektes

Koi ziekte en stress bij Koi vissen

In voorgaande artikelen heb ik het gehad over het voorkomen van Koi ziekte en waarschijnlijk de grootste factor hierin is het voorkomen van stress. Bijna iedere Koi liefhebber weet dat stress bij Koi leid tot ziekte.

Maar om de stress ziekte relatie beter te begrijpen, is het van belang te begrijpen wat voor impact stress heeft op de gezondheid van onze koi.

koi_ziekte_stress

Adrenaline en Koi Ziekte

De eerste factor die er voor zorgt dat stress slecht is voor onze Koi, is adrenaline. Waarschijnlijk heb je wel eens van adrenaline gehoord, dit is een hormoon dat ook bij mensen vrij komt een moment dat we spanning / stress of angst ervaren. Bij Koi werkt dit net zo, op het moment dat de Koi zich gestresst voelt (door wat voor aanleiding dan ook) zal er adrenaline vrijkomen.

adrenaline_koi_ziekte

Nu is adrenaline op zich niet slecht, het kan zelfs goed zijn, omdat het de Koi tijdelijk meer kracht en doorzettingsvermogen geeft om een mogelijk gevaar af te wenden. In het wild is dit hormoon dus zelfs van levensbelang voor de Koi!

Hoewel dit hormoon dus op de korte termijn „goed” is, zorgt het bij langdurige of veelvuldige stressmomenten voor een verzwakking van de Koi en een verslechtering van de waterkwaliteit, waardoor de Koi vervolgens opnieuw gestrest kan worden en het een fysieuze cirkel wordt.

Maar voordat we verder gaan over de gevolgen van stress, gaan wij kijken naar het tweede hormoon dat vrijkomt tijdens een stresvolle situatie:

Cortisol en Koi Ziekte

cortisol_koi_ziekte

Wellicht heb je al eens van dit hormoon gehoord, want ook dit hormoon komt voor bij mensen. Cortisol heeft net als Adrenaline op korte termijn een goede functie en dat is alle energie en kracht sturen naar het afwenden van een direct gevaar (of dit gevaar nu wel of niet reëel is).

Cortisol zorgt eronder andere voor dat de stofwisseling vertraagd wordt en dat de aanmaak van witte bloedcellen geremd wordt. Witte bloedcellen zijn essentieel voor het immuun systeem van Koi vissen, indirect verlaagd stress / cortisol dus het immuun systeem van Koi vissen.

Het gevolg van stress voor jouw Koi

Deze combinatie van het verzwakken van het immuun en verslechtering van waterkwaliteit zorgt ervoor dat Koi ziekte en extra grote kans hebben om vat te krijgen op jouw vissen.

Neem eens het volgende scenario: door stress beginnen de Koi meer adrenaline te produceren, waardoor de waterkwaliteit achteruit begint te gaan. Als gevolg hiervan zal de Koi meer slijm aanmaken (om de barrière met het water te vergroten) dit overtollige slijm zorgt juist voor groei van parasitieten zo als Costia en Trichodina. Doordat door de cortisol ook het immuun systeem van de Koi verzwakt is, zal de kans veel groter zijn dat de Koi ziek wordt als gevolg van deze parasieten!

Stress factoren voor Koi vissen

koi_ziekte_waterkwaliteit

Nu we besproken hebben welke negatieve gevolgen stress kunnen hebben, en waarom dit gebeurt. Is het tijd om eens te kijken welke factoren stress veroorzaken bij Koi vissen.

Nu zou ik een lijst kunnen gaan maken met factoren, maar het is beter om te leren waarom een situatie stressvol is voor een Koi.

En om dit te begrijpen hoef je jezelf eigenlijk maar een vraag af te stellen: voelt de Koi zich door deze situatie bedreigd ?

Denk bijvoorbeeld eens na over het vervoeren van Koi, in de meeste gevallen zal de Koi zich bedreigd voelen, omdat hij uit zijn veilige leefomgeving gehaald wordt en het onzeker is wat er vervolgens gaat gebeuren.

Een andere situatie is een te hoge nitriet water in het water, uiteraard zal de Koi zich ook in deze situatie bedreigd voelen omdat nitriet giftig is voor de Koi!

Stress kan niet alleen leiden tot levensbedreigende Koi ziekte, ook langdurige stress kan bij Koi vissen op de lange termijn leiden tot sterfte doordat er veel meer van het lichaam geist wordt dan in een normale stressvrije situatie.

Tot zo ver dit artikel, ik hoop dat je er wat van geleerd hebt.

Laat hieronder even weten wat je er van vindt, en vergeet niet te delen en liken op Facebook en Google+

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Deze post heeft 23 reacties

 1. Inderdaad weer een nuttig artikel.

 2. Leuk en nuttig, gaat de volgende over de opbouw van voeren in het voorjaar, ook heel nuttig

 3. Jeroen
  ik hep het zelf ook mee gemaakt met 2 vissen zo erg dat er zweeren onder aan vis kwamen ik hep het toch nog goed gekregen.
  Willy Schaut.

 4. zeer leerzaam bedankt
  lees alles is leerzaam voor mij

 5. ja bedankt zo leer je toch steeds meer,maar desondanks kom je toch nog raadsels tegen ik heb de afgelopen 3 jaar 20 vissen verloren heel veel geld gekost oa medicamenten koidokter er 2 keer bij geweest,en nog niet precies vast kunnen stellen wat de oorzaak was.ik was er bijna mee gestopt maar nu ruim een jaar later is nu alles over hoop ik

 6. Ik vind dit artikel zeer leerzaam alvast bedankt voor de tips

 7. iets bij geleerd ,wij weten dat we behoedzaam moeten omgaan met onze koi vissen ,maar niet alles loopt van een leien dakje ,dus zorgen wij voor de optimale
  conditie ,zo leert men toch altijd iets bij…bedankt koi team..

 8. Halo Jeroen weer een nuttige informatie bedankt Eddy

 9. Heel nuttig, men kan altijd iets bijleren of even stil staan bij wat er geschreven wordt

 10. Vond het een nuttig stuk.
  1koi van mij heeft af en toe last van rode adertjes.
  Komt dit ook Door de stress?

 11. Alles over de gezondheid van mijn vissen is leerzaam en handig om te weten dus ook deze voorlichting

 12. Nuttige info. Denk dat Stress ook bij mensen de meeste ziekten veroorzaakt.

 13. Mooi en nuttig materiaal allemaal.

 14. alles wat er toe bij draagt in het welzijn van onze dieren is welkom ,de taal die gebruikt word is ook voor de gewone man te begrijpen,dit is zeer belangrijk , wel moet men niet te ver gaan en voorkomen dat door te veel knoeien met middelen de balans doorslaat naar de verkeerde kant, je merk snel als er wat verkeerd is ,als er B V een reiger op bezoek is geweest laten ze zich niet meer zien ik heb dus als bescherming altijd een net over de vijver gespannen en ook een lucht plek gemaakt, ter bescherming van mijn vissen .veel plezier toe gewenst

 15. Weer bedankt voor de info..is weer leerzaam….

 16. Hoi Jeroen,
  Weer een goed artikel, bedankt.

 17. Het was weer zeer nuttig bedankt voor de duidelijke uitleg

 18. Bedankt voor uw nuttige en interessante tips

 19. Dag, Ik heb een prangende vraag, Ik ben sinds kort begonnen met het houden van Koi in ons voormalig zwembad. Een aantal doen het goed met name de kleinere (30cm) de grotere welke ik heb gekocht van 60cm gaan allen dood. Op een tijd van 1 maand zijn er al 7 dood gegaan.
  Het water bevat veel alg en we hebben een grote UV unit geplaatst voor 90.000 liter water wat ons zwembad ook heeft.
  We zien ze wat moeilijk zwemmen maar door de UV unit zijn ze iets meer te zien.
  Ze krijgen wat voer 2x per dag maar geven niet aan dat ze erg hongerig zijn.
  ER is geen draadalg zozeer in de vijver. We hebben het water al 2x laten testen en de verhouding was warempel zeer goed wat betreft nitriet/ nitraat en PH. We zijn nu bezig een bio vijver aan te leggen. van 4x 5 m. Deze is hopelijk deze week operationeel. Zal niet gelijk heel veel werking hebben m.b.t. het sterftecijfer van de koi’s. Kan je mij laten weten wat we nog meer kunnen doen om te voorkomen dat er nog meer sterven? Je artikel is duidelijk over stress, maar het is voor de Koi een paradijs en de andere koi’s zwemmen er lustig op los en komen ook eten en zijn zichtbaar, sommigen zien we weinig.
  We piekeren ons suf en hebben al de nodig raad ingewonnen maar……???

  Ik hoor het graag.

 20. Als altyd weer erg leerrijk. Alleen kan ik de relatie Stress en slechte waterkwaliteit niet begrijpen
  Als u dat ook eens wilt uitleggen

  Zou nog steeds over dat e-boek willen beschikken, maar heb nog steeds geen reaktie van u ontvangen mbt de bank en de rekening in Ned. voor de overmaking.
  Heel graag een mail hieromtrent.

  P.s.: kan iemand mij daarmee ook helpen ([email protected])

 21. waardevolle informatie omdat ik op dit moment daar zelf ook last va heb bij mijn koi”s . rede daarvan is het vergroten van de vijver .

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..

Sluit Menu