vakantie-koivijver-tips

Op Vakantie moet de koivijver geen zorgen kindje worden, 6 Tips.

Op vakantie gaan terwijl de Koivijver doordraait is vaak geen probleem. Geen dure opvang, uitlaatservice, of verzorgers zijn nodig om zorgeloos een weekje te kunnen genieten van een vakantie.  Op vakantie moet u genieten van zon, strand, veel snaps en compleet kunnen relaxen. Malende gedachtes of alles thuis wel snor zit met dat gat met water is geen optie.

Daarom even 6 korte tips als u op vakantie gaat. Misschien zijn er best meer leuke tips en die horen we dan graag, maar voor nu even de 6 die me zo te binnen schieten’;

Gezondheid is alles.

controleer-koi-vakantie

Belangrijk is dat voor u gaat en in de relax stand komt van de vakantie, de vijver op een aantal punten goed achter te laten.  Begin een week of 2 voor de vakantie met het observeren van de koi en maak eventueel een afstrijkje zodat u zeker weet dat de vissen zonder reeds aanwezige parasieten in de vakantieperiode problemen kunnen krijgen. Er is dan in de twee weken tijd nog ruimte voor eventuele behandeling of inschakelen van experts om problemen op te lossen.

Water water water.

Check waterwaardes goed en corrigeer waar nodig en ververs eens extra. Meet de NH3/NH4, de Nitriet, Nitraat en pH. Maar ook belangrijk de pH buffer, kH, mocht er veel onweer in de lucht hangen dat er geen pH crash kan ontstaan. Ook belangrijk in de zomerperiode is natuurlijk de zuurstof. Immers bevat warm water veel minder zuurstof. Een luchtpomp op de vijver zou geen slecht idee zijn.

Raadzaam is ook iemand te strikken om af en toe eens te checken of alles nog draait zoals het altijd doet. Staan de waterniveau’s nog netjes op hetzelfde niveau als normaal, of moet er toch even de slang in omdat er teveel water verdampt is?

Schaduw en schuilen.

Een goede tip in de zomer is; zorg voor schaduw. A in de vakantieperiode is van boven dan de vijver afgeschermd voor eventuele vliegende vijanden, B uw vissen hebben minder kans op verbranding, en C verwarmd de vijver niet onverwachts te veel op.

vakantie-koi-voeren-tips
vakantie-koi-voeren-tips

Voeren van de Koi.

Tijdens de zomer, zodra de watertemperatuur 16-18 graden is, word er weer volop gevoerd. Koi voer in de zomer is ook meestal wat zwaarder kwaliteit voer, met veel en extra ingrediënten waaronder bv een hoger percentage eiwitten.  Wilt u perse dat de vissen gevoerd worden in uw  vakantieperiode besef dan dat dit wel risico’s met zich meebrengt. 

De oppas 2 x per dag laten voeren is vaak te ongecontroleerd en zorgt voor veel extra afvalstoffen in de vijver. Beter 6 x per dag kleine beetjes die ook echt genuttigd en verteerd worden als 2 maal veel te. Veel, wat voor afval zorgt en de filter niet kan verwerken. 

Meedere malen door bv een voerautomaat geeft het voordeel dat het aantal gram gecontroleerd word, daadwerkelijk alles gegeten word en dat de bacteriecultuur in de vijver en filter in stand blijft en niet afsterft door te kort aan voeding in bepaalde tijden.

Niet voeren.

Niet voeren is ook zeker een optie, en een mogelijkheid waarbij er veel minder risico is. Onze koi kunnen prima 1 a 2 weken zonder voer in de Zomer. Sterker nog, hierdoor gaan ze reserves aanbreken in hun lijf waarop kleur en groei juist tot uiting komen. Na uw vakantie pakt u dan langzaam de draad weer op zodat eventuele reserves weer aangevuld kunnen gaan worden voor de koudere periodes in het jaar.

Conclusie: Moet u zich zorgen maken met de vakantie over Koi?

Nee, met de juiste voorzorgsmaatregelen echt niet. Koi kunnen best even zonder u. Belangrijk is wel pas te vertrekken met :

  • De juiste waterwaardes.
  • Parasiet vrije vissen
  • Schone filter met voldoende verversing
  • Een eventuele oppas om af en toe te checken.
  • Voerautomaat of niet te voeren
  • Voldoende schaduw.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..

Sluit Menu