showa koi soort-koigallery

Showa koi variëteit

doitsu-showa-koigalleryShowa Sanshoku:

Deze variëteit wordt door ons meestal niet bij zijn volle naam genoemd, maar simpelweg afgekort tot de naam Showa. Voor mij 1 van de meest geliefde Koi en met mij denk ik ook de meest geliefde vis bij de koiliefhebbers buiten Japan.

Tussen de tijd van de eerste Taisho Sanke en Showa Sanshoku zitten maar enkele jaren. De Showa werd in 1927 door de kweker Hoshino ontdekt toen hij een Kohaku kruiste met een Ki-Utsuri. U zult denken een Ki-Utsuri is toch geel met zwart? Inderdaad, de oorsprong was een Showa met geel/bruin. Maar door het verder kweken met de kohaku verbeterde de kleur en werd geel, wit. De streeknaam Showa is toen aan deze vis blijven plakken en tot vandaag de dag behouden gebleven.

Zwart wit rood: Showakleuren

Ook een driekleur. Net als de Sanke heeft de Showa dus 3 kleuren. Een zwarte vis met rood en witte spots. Net als bij de andere 2 varianten in de Go-Sanke groep is de intensiteit en de gelijkmatigheid van de kleuren van groot belang, als het gaat om kwaliteit. Het wit is echter maar ongeveer een 20% van de tekening, dat in tegenstelling tot die van een Sanke.

Kwaliteit Showa Sanshoku

Net zoals bij de Taisho Sanshoku heeft de SHOWA SANSHOKU een 3-kleurig patroon bestaande uit sumi (zwart), hi (rood) en shiro (wit), maar de normen zijn verschillend van deze van de Taisho Sanshoku. Terwijl de Taisho Sanshoku zwart en rood heeft op een witte ondergrond, wordt van de Showa Sanshoku gezegd dat hij wit en rood heeft op een zwarte ondergrond.

Sierlijkheid verwijst naar Taisho Sanshoku, terwijl de dynamische kracht van Showa Sanshoku uitgestraald wordt door de rijkelijke afwisseling van rood en zwart .
Er wordt gezegd dat een Showa Sanshoku 80 tot 90% zwart en rood moet bezitten, wat inhoudt dat 10 tot 20% met wit wordt bedekt. Bijgevolg moet gezegd worden dat de basiskleur van het lichaam bij de Showa Sanshoku zwart is. Blijkbaar werd gezegd dat een Showa Sanshoku mooi voltooid was wanneer de zwarte ondergrond had plaats gemaakt om de onderliggende witte patronen zich te laten ontwikkelen.

Showa variëteiten

Varieteiten onder de benaming Showa Sanshoku zijn er natuurlijk ook :showa_koi-soorten-gosanke-vijverkoi2

Kindai Showa
Dit is een Showa met grote witte vlakken waarop het rood en zwart in sterk contrast afsteekt.

Hi Showa
Dit is een overwegend rode Koi op een zwarte ondergrond met kleine witte banen tussen de rode en zwarte tekeningen.

Maruten Showa
Bij de Maruten Showa wordt het hoofd weer gesierd met een ronde rode stip maar ook op de rest van het lichaam bevinden zich rode tekeningen.

Tancho Showa
Net zoals bij de Tancho Kohaku en Tancho Sanke mag er alleen rood op het hoofd aanwezig zijn en niet op de rest van het lichaam. Wel moet bij de Tancho Showa natuurlijk het zwart op het lichaam aanwezig zijn.

Kin Showa
De Kin Showa is een Showa met een metallic schijn over zijn gehele lichaam. De meest bekende van de metallic Showa is de Kin Ki Showa. Dit is een geelachtige metallic glanzende Showa. De rode variant, of in andere woorden gezegd de Kin Showa, is een uitermate zeldzame Koi.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..

Sluit Menu
Close Panel