shuisui-koi soort-koigallery

Shusui koi variëteit

Shusui koi variëteit is een licht blauwe koi met rode buik en liefst rode vinnen, eigenlijk een Asagi met doitsu schubben; Een Doitsu Asagi. Midden over de rug lopen twee rijen donkerblauwe schubben, in een mooi gelijkmatig patroon aan weerszijde van de rugvin.
Op de flanken kunnen ook schubben voorkomen, maar is geen vereiste. Indien wel aanwezig, dan geldt ook hier dat deze ook netjes gerangschikt in een mooi patroon langs de zijlijn liggen.

Shusui-koigalleyShusui was het eerste type Doitsu-goi van Nishikigoi, verkregen uit een kruising van een Asagi met een Doitsu-goi. Het is ook daarom 1 van de meest typische soorten Nishikigoi. Er wordt gezegd dat de 2 types van Doitsu-goi geproduceerd werden in Oostenrijk; de lederkarper (Kawa-goi) in 1782, gevolgd door de spiegelkarper (Kagami-goi) in 1789.

De Doitsu-goi werd voor het eerst naar Japan overgebracht in 1904 en er wordt verteld dat in 1912 een docent aan wat men nu noemt het “Tokyo Visserij Instituut”, een Doitsu kruiste met een Asagi Sanshoku (SANSHU-koi) om een nieuwe variëteit te creëren van het Doitsu-type versierde karper. Het mooi helder blauw op de huid van de gladde rug in het bijzonder, doet denken aan een helder blauwe herfstlucht. Dit stak natuurlijk de ogen uit en in 1910 nam SHINNOSUKI MATSUBARA, een bewonderaar van deze schoonheid, het Chinese karakterteken “SHU” (wat “herfst” betekent) van AKIYAMA’s naam en noemde de nieuwe variëteit:  SHUSUI.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..

Sluit Menu
Close Panel