soorten-vijver-koivijver

Soorten vijvers, de koivijver

De koivijver

koi's in koivijver

De koivijver is een vijver speciaal ingericht voor het houden van koikarpers. Alles draait bij de aanleg van een koivijver  om het creëren van goede leefomstandigheden voor de koikarper. Er wordt dus specifiek gekeken naar de eisen die de vis aan de vijver, de beplanting en de waterkwaliteit stelt.

Het aanleggen van een goede koivijver is een zeer specialistische en technische aangelegenheid. Mede hierdoor zijn de investeringen hoger als bij een gewone vijver en is het aan te bevelen voor aanvang een zeer goed plan in elkaar te draaien. Er wordt veel van de eigenaar van de vijver verwacht. Koi vijvers houden, is een hobby en er gaat dus tijd mee gemoeid.

Van te voren, Vijver plan maken

De vorm en grootte van de koivijver is een combinatie van twee belangrijke factoren. Allereerst de beschikbare ruimte en ten tweede de hoeveelheid uit te zetten koi.Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vormgeving varieert van strakke moderne formele lijnen tot speelse natuurlijke organische vormen.

Al na gelang de huidige inrichting van de tuin wordt hier een bijpassende vorm bij gezocht. Veelal wordt getracht de vijver gelijk aan het maaiveld te houden, hiermee wordt het ‘bak’ effect voorkomen, de vijver lijkt op te gaan in het tuinontwerp. Bij de variant waar we boven het maaiveld uitkomen, is de koivijver toonaangevend voor de tuin. Steeds meer is deze variant in trek. Vooral het plaatsen van een ruit in de vijver is momenteel booming business.

Praktische aspecten van de vorm, van de koivijver.

Daarnaast is het van belang een redelijke stroming in de vijver te creëren. Met afgeronde hoeken en flauwe bochten kan dit heel goed. Hoekige of veelhoekige vijvers hebben geregeld “dode” hoeken waar vuil (met name uitwerpselen met bacteriën) zich kunnen opstapelen. Dit moet ten alle tijden voorkomen dienen te worden.

japanse tuin-koivijver

M3 waterinhoud-hoeveelheid koi- waterfiltratie.

De grootte van de vijver wordt bepaald door de uit te zetten hoeveelheid vis of de toepasbare ruimte. Koivijvers nemen over het algemeen veel ruimte in beslag.  Niet alleen vanwege de ruimte die de koi nodig heeft om zich te ontwikkelen maar ook vanwege de installaties die nodig zijn om het vijverwater te filteren en te laten stromen. De stelregel 1 volwassen koi van ca 70 cm per M³ word gehanteerd bij koivijvers.

De elementen in de koivijver zijn erg beperkt. Een combinatie met het altijd aanwezige filtersysteem is mogelijk maar geen vereiste. Vaak wordt het filtersysteem gecombineerd met een beekloop of waterval. Het is een zeer persoonlijke keuze die men kan maken voor het toepassen van een element. Je kan stellen dat de koi eventueel in combinatie met een combinatie waterplanten het element is wat alle aandacht dient te trekken.

koivijver-soorten vijver

De Japanse komaf van dit vijvertype is voor vele een inspiratie bron. Het inrichten van de directe omgeving van de vijver (of de gehele tuin) volgens de oosterse wijze is een veel voorkomend verschijnsel. In deze vlakke rustige stijl komen meer beelden, natuursteenproducten en bamboe voor dan druk klaterend water uit spuitende fonteinen.

De toepassingsvormen van dit vijvertype zijn vaak technische hoogstandjes, uitgewerkt op zeer gedetailleerd niveau. Meeste vijvers bestaan uit beton als vloer, opgemetseld met als bekleding EPDM of Polyester. Verwerkt in het design zit een vernuft stukje filtertechniek geïntegreerd, wat vuil afvangt uit de vijver en daarna biologisch en chemisch nog filtert. Onder chemisch filteren verstaan we uvc of ozon, wat ook de vijver mooi helder houd.

Typerend voor een Koivijver.

Om het onderwerp Koivijver even samen te vatten zetten we de belangrijkste kenmerken even snel op een rijtje:

  • Strakke vijver met goed zicht op het geheel
  • Altijd voorzien van goede voorfiltratie, biologische filtratie en UV
  • Waterhoeveelheid nodig voor de Koi.
  • Geen beplanting in de vijver, ook geen creatieve bodembedekking.
  • Koivijvers vaak boven het maaiveld uit met venster.
  • Duurste vorm van vijver, naast zwemvijver.
  • Heeft aandacht nodig om gezond milieu te waarborgen
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..

Sluit Menu