soorten vijver-de formele vijver

Vijver soorten- formele vijver

Strak in het pak.

formele_vijver-vijversoorten

De formele vijver is de laatste jaren enorm in opmars. De vele fraai aangelegde strakke (formele) tuinen creëren d.m.v. een vaak sobere vijver een ruimtelijk effect in de tuin. Centraal staan in dit thema de strakke lijnen, vaak geaccentueerd door de harde verhoogde vijverrand. Dit vijver type creëert rust in de vorm van een eyecatcher.

Optisch kan je niet om deze vijver heen. Veelal langwerpige centraal gelegen vijverpartijen met een spiegelend cultuurlijk effect. Let op: de uitstraling van de vijver is hier belangrijker dan de inhoud van de vijver!

De vorm van de formele vijver is veelal rechthoekig of langwerpig. Gezocht wordt naar een bepaald evenwicht tussen de grootte van de tuin en de vijver. Dit type vijver ligt in het gezichtsveld en moet vanuit bijvoorbeeld de woning of serre goed en duidelijk zichtbaar zijn.

De formele vijver komt het beste tot zijn recht in de grotere tuinen. Hiermee wordt op een relatief rustige manier de tuin symmetrisch gedeeld en ontstaat er een bepaalde rust. Veelal wordt de vijver in de avond van onderuit verlicht met als resultaat een strak levend geheel. Er zijn voorbeelden dat men afwijkt van de langwerpige vorm, echter ontstaat hiermee de indruk dat het om een tuinvijver of een wensput gaat.

Vijverrand

formele_vijver_aanleggen

De randen van de vijver bevinden zich boven het maaiveld. Veelal zijn de randen met luxe strakke materialen afgewerkt. Diverse soorten hardsteen of hardhout kunnen worden toegepast. Zorg voor een eenheid, laat de materialen op een andere wijze (bijvoorbeeld in de verharding) terug komen. De rand zorgt tevens voor een nette afwerking als u met folie heeft gewerkt.

De grootte van de formele vijver is afhankelijk van de omvang van de tuin. Zoals hierboven omschreven komt deze voornamelijk voor bij de grotere tuinen.Mocht u overwegen een formele vijver aan te gaan leggen probeer deze dan symmetrisch in de tuin aan te brengen.

De vijver heeft een leuke bijkomstigheid, het spiegelende effect in het water. Door de vijver voor een element of groenstrook te plaatsen komt de weergave van het achterliggende geheel het best tot zijn recht. Door het aanbrengen van typische ornamenten op de hoeken van dan vijver creëert u een extra dimensie.

Als een spiegel

Het spiegelende effect van de beelden in de vijver is een meerwaarde.In het hoofdstuk ontwerpen gaan we uitgebreid op in. Probeer uw ideaalbeeld of eindresultaat aan de hand van voorbeelden in een collage voor uzelf duidelijk te maken.
De beplanting van de formele vijver is minimaal. De beplanting kan wanneer deze in grote getale aanwezig is het spiegelende effect negatief beïnvloeden. Toch komt het voor dat er gekozen wordt beplanting in de vijver aan te brengen.

De vijver beplanting komt dan zelden boven de vijver rand uit. De beplanting kan in dit geval een zuiverende werking hebben, echter wordt er vaak gekozen voor een filtersysteem. Hierdoor blijft het strakke formele effect gewaarborgd en het water helder. Door het water s´nachts te filteren heeft u overdag geen belemmering van het spiegelende effect.

formele vijver voorbeeld

De elementen die toegepast kunnen worden bij een formele strakke vijver zijn minimaal. Het strakke karakter moet zijn soberheid behouden. Het toepassen van elementen kan het eindbeeld verstoren, wees alert bij het aanbrengen van eventuele elementen.

Vijver TIP

Tip: probeer de tuin minimalistisch in te richten hiermee voorkomt u verstoring van het eindbeeld. Bij wat oudere (vaak paleistuinen) komen in de formele vijver wel varianten voor. Gedacht kan worden aan een serie statige waterornamenten. Het nadeel hiervan is dat de ornamenten de volledige aandacht opvragen en het spiegelende effect totaal verdwenen is. Het is dus een beetje afhankelijk van de toepassingsvorm die u wilt gaan gebruiken (statig of formeel).

De bewoners van de formele vijver zijn beperkt. Het is ook niet uw doel om een enorme diversiteit aan fauna in uw vijver te creëren. Toch bestaat de mogelijkheid dat u een beperkte hoeveelheid vis in de vijver uitzet. Dit kan, maar houdt hierbij in het achterhoofd dat vissen ook eisen stellen aan het water.

De leefwijze van de vis kan voor problemen zorgen die u op dient te lossen met ingrepen die het formele effect negatief beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan filter- en zuurstofinstallaties. Hierbij geldt weer dat het doel wat u wilt bereiken boven aan staat!
Ook zonder het aanbrengen van vis zult u versteld staan van de aandacht die u vijver krijgt van het dierenrijk.
De toepassingsvormen van de formele vijver zijn legio. Met bijna alle type beton, kunststof, natuur- en hardsteen materialen is het mogelijk een formele vijverrand te maken.

Materialen voor een formele Vijver

Ik adviseer u hierbij goed te kijken welke materialen u momenteel toepast in uw tuin. Aan te raden is hierbij een eenheid te creëren of totaal hiervan af te wijken door de aandacht te vestigen op een hele exclusieve rand. Als u een eenheid wilt maken dan bestaat de mogelijkheid met een bepaald aanwezig product (bijvoorbeeld een oude 30×30 trottoirtegel) een deel of zelfs de gehele rand te maken.
U zult de vijver als een eenheid bij de tuin beschouwen omdat de uitgangsproduct meerdere malen terug keert in het ontwerp van de tuin.

Bron/Auteur: R.Knoop
Wilt u de vijver optisch en kwalitatief op een hoger niveau krijgen dan bestaat de mogelijkheid een exclusieve steensoort toe te passen. De rand zal de aandacht opeisen door de exclusieve uitstraling van de toegepaste materialen. Doe vooraf onderzoek naar de mogelijke materialen die u wilt toepassen.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..

Sluit Menu