natuurvijver-vijversoort

Vijversoort Natuurvijver

Eigenschappen Natuurvijver.

Wanneer er wordt gesproken over een natuurlijke vijver wordt hier ook een plantenvijver mee bedoeld.  Niet de plantenfilterdie als toevoeging dient bij een koivijver, maar een plantenvijver als in hoofdvijver.De natuurlijke vijver kan op verschillende manieren worden toegepast, vast staat echter wel dat de beplanting bij dit vijver type centraal staat.

 Natuurlijke vormen

vijversoorten-natuurvijver

Het natuurlijke voorkomen (hoe het in de natuur volgens een ecologisch proces uiteindelijk zichtbaar wordt) is de basis van dit vijver principe. Over het algemeen zijn de natuurlijke vijvers erg rustig van aard en uitstraling.De vorm van de natuurlijke vijver is organisch, dat wil zeggen dat het een min of meer natuurlijke plas met flauw hellende oever randen betreft.

natuurlijke vijver-vijversoort

Hierbij komen geen rechte lijnen of strakke vormen voor. De oeverranden hebben een onregelmatig golvend uiterlijk, hierdoor ontstaan verschillende waterdieptes met een diversiteit aan vegetatie (beplanting).Er bestaan bij dit vijvertype 3 waterdieptes voor de oeverranden; diepwater(>0.50 cm), ondiepwater(25-50 cm) en laagwater(0-25 cm).

Deze 3 verschijningsvormen dienen voor een optimale diversiteit aan planten altijd toegepast te worden. Meer hierover in het hoofdstuk ontwerpen.Het diepste punt van de vijver kan volstaan met een maximale diepte van 1.00-1.25 meter.

Hoe groot word de vijver

De grootte van de vijver wordt eigenlijk alleen bepaald door de afmeting van en beschikbare ruimte in de tuin. Er bestaat geen minimum of maximum oppervlak om te gebruiken. Bij de kleinere vijvers wordt gezocht naar een combinatie van speelse ronde of ovale vormen, ook wel organische vormen genoemd.

Tracht een harmonieuze eenheid te creëren die een natuurlijk voorkomen beoogt in de beschikbare ruimte. (leg de vijver aan in het laagste deel van de tuin) Besteed in de kleinere tuinen niet meer dan 1/3 van de totale omvang aan de vijver aan de vijver. De grotere vijver varianten hebben een legio aan mogelijkheden. Kleine (moeras) eilandjesof bijzondere inhammen kunnen een geweldig effect hebben op de vegetatie, en verlies hierbij niet uit het oog dat de beplanting hier de centrale rol heeft.

natuurvijver

 In en rondom de Vijver

De beplanting in en rondom de vijver is gevarieerd en in grote mate aanwezig.Door het aanbrengen van verschillende watergebieden (trappen in de vijver) komt de variatie in de vegetatie maximaal tot zijn recht. In de natuurlijk situatie komt de verlandingsreeks voor. Deze reeks is de natuurlijke overgang van diep naar ondiep water en vertegenwoordigt een verscheidenheid aan beplanting.

Zo bestaan er ondergedokenwaterplanten, drijfbladplanten, drijftilplanten en de rietzone. De diversiteit aan beplanting draagt bij aan het biologische evenwicht. De juiste plantsoorten zorgen uiteindelijk voor een heldere vijver.

Andere vijversoorten, Koivijver, formele vijver, zwemvijver

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..

Sluit Menu