VoorFiltratie

sieve-koigallery

De  eerste stap in het filteren is het afvangen van grove vuildeeltjes. Onder grove vuildeeltjes verstaan we eigenlijk al het afval wat niet in de vijver thuishoort, bv ontlasting van vis, bladeren, restvoer en ga zo maar door. Al het vuil wat we kunnen afvangen met onze voorfilter/ mechanische filter hoeft ook niet afgebroken te worden door bacteriën en schimmels.

De voorfilter is dus een heel belangrijk deel van onze filter.  Dit deel is dan meteen ook het meest aan onderhoud onderhevig. Een verstopping in de voorfilter of het toelaten van grofvuil aan het biologische deel van onze filter is uit den boze.  Goed schoonhouden van de voorfilter voorkomt  een hoop problemen.

De mechanische filter is daarom ook altijd zo in te bouwen dat er zonder te veel moeite  regelmatig gespoeld kan worden.  De Voorfiltratie bestaat voor 90% uit de volgende 3 soorten voorfilters: 1 een Vortex, 2 de Sieve of zeefbocht en 3 de wat duurdere trommelfilter.

vortex-koigalleryvortex-koigallery

De Vortex is een rond vat met een conische of trechtervormige onderzijde.
Het vijverwater komt aan de onderkant binnen en door de ronde wand ontstaat er een voortdurende draaikolk. Deze draaikolk maakt dat de zwaardere vuildelen in het water naar beneden gezogen worden en worden verzameld op de bodem.
Om dit verzamelde vuil gemakkelijk weg te kunnen laten lopen is aan de onderzijde van de vortex een schuifkraan aangebracht.
Het schone vijverwater wordt aan de bovenkant van de vortex afgevoerd naar de eigenlijke filter.

2 de Sieve of Zeef,  is veel kleiner en compacter dan zijn bovenstaande broertje en word de laatste tijd ook veel meer gebruiktr.
In een zeefbocht wordt het vijverwater over een zeer fijne gebogen zeef geleid waardoor het zweefvuil boven op de zeef blijft liggen.
Het gezeefde water, dat door de zeef naar beneden valt, wordt opgevangen en afgevoerd naar de hoofdfilter. De Sieves zijn verkrijgbaar met een gebogen zeefplaten van 200 tot 500 micron (1 micron = 0,001mm). De zeven met 300 micron zijn de meest aanbevolen omdat ze voldoende kleine deeltjes filteren en toch niet al te snel dichtslibben.

trommelfilter-voorfiltratie-150x150

En als laatste, Een trommelfilter. Dit  is in feite een compleet geautomatiseerd systeem als het gaat om voorfilters. Het filtert het vijverwater tot deeltjes van 40 micron (0,04 mm!) en werkt volautomatisch zonder veel onderhoud. Het vijverwater stroomt in de trommelfilter via een invoer en komt in een draaiende ultrafijne trommelvormige zeef.
Aan de andere kant van de trommelfilter wordt het zeer schone water naar de hoofdfilter afgevoerd.
Om te voorkomen dat de zeef verstopt raakt, is de trommelfilter uitgerust met meerdere sproeikoppen die met hoge druk de zeef reinigen na iedere spoelbeurt.  Super systeempje dus alleen hangt er helaas nog steeds een flink prijskaartje aan.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Laat gerust een bericht achter, we helpen u graag

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Schrijf je in op het Koigallery nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van alle nieuwe dingen op Koigallery.nl schrijf je in ……..

Sluit Menu
Close Panel